Ambulante begeleiding: DGT-Familievalidatiegroep

Voor wie?

De groep is ontwikkeld voor zorgvragers, die samen met belangrijke betrokkenen de toepassing van dialectische gedragstherapie (DGT) in hun eigen leefomgeving willen vergroten. We verwelkomen mensen die betrokken zijn in het leven van iemand met emotieregulatieproblemen: partner, ouders, gezinsleden (minimumleeftijd 16 jaar) en belangrijke derden van mensen die het DGT-trainingsprogramma volg(d)en op de afdeling voor persoonlijkheidsproblematiek (Cadans) of de ambulante programma’s hieraan verbonden (Gaandeweg of VIC – Versterk Innerlijke Coach).


Je hebt reeds een familieavond gevolgd op de afdeling Cadans en hebt hierdoor een basiskennis in DGT. 

Waar werken we samen naartoe?

We helpen zorgvragers, families en betrokkenen:

  • leven met een emotieregulatieproblematiek
  • inzicht verwerven in het ontstaan van individuele problemen en dynamieken die daaruit voortvloeien
  • inzicht verwerven in de opbouw van het DGT-behandelproces
  • vaardig omgaan met crisismomenten, emoties, relaties …
  • communicatie onderling te verbeteren
  • het behandelproces voor de zorgvrager te ondersteunen en de vertaling van de geleerde vaardigheden naar de leefomgeving
  • zelfzorg uitbreiden en steun vinden in eigen netwerk of bij elkaar.

Multi-Family Therapy (MFT) of groepsgezinstherapie voor zorgvragers met emotieregulatieproblematiek en hun ouder(s), partner of andere betrokkenen o.l.v. een ervaren DGT-therapeut.

Wat bieden we aan?

Multi-Family Therapy bestaat uit groepsgesprekken waarbij je samen met andere koppels en gezinnen leert DGT-vaardigheden toe te passen in je eigen leefomgeving. Waar rechtstreekse communicatie soms nog moeilijk verloopt, krijg je van gelijkgestemden info en ervaringen aangereikt die verbindend werken.

In de groep maken we kennis met de biosociale theorie, we oefenen mindfulness-technieken en trainen alle basisvaardigheden (uit de verschillende DGT-modules) om bezorgdheden en moeilijkheden vaardig aan te pakken.

Het programma gaat 14-daags door op dinsdagavonden, telkens van 18.30 tot 20.00 uur. Het aantal deelnemers is beperkt tot 12 (max. 3p./zorgvrager). Van de deelnemers wordt verwacht dat ze zich engageren voor minstens 4 bijeenkomsten en dat ze bereid zijn om in eigen leefomgeving vaardigheden in te oefenen.

Vanuit welke visie werken wij?

Het therapeutisch behandelkader is DGT, ontwikkeld door professor Marsha M. Linehan.
DGT is een vorm van cognitieve gedragstherapie en is een ‘op-het-leven-gericht’ programma.

Validatie van het lijden en aanmoediging tot verandering vormen de twee pijlers van dit behandelkader. De gezonde mogelijkheden worden daarbij benadrukt en de eigen innerlijke kracht wordt sterk aangesproken.