Samenwerkingsverbanden
Om de hulpverlening te optimaliseren zijn we ingeschakeld in een aantal samenwerkingsverbanden:
Radar
RADAR is het netwerk geestelijke gezondheid kinderen en jongeren Oost-Vlaanderen en richt zich voornamelijk tot kinderen en jongeren tot 18 jaar en hun context, maar heeft ook aandacht voor jongvolwassenen tot 25 jaar.
RADAR is een intersectoraal samenwerkingsverband van verschillende partners die betrokken zijn bij de geestelijke gezondheid van kinderen en jongeren in Oost-Vlaanderen. Samen organiseren zij een hulpverleningsaanbod in verschillende programma's. De organisaties en diensten, die deel uitmaken van het RADAR-netwerk, bundelen de krachten en expertise in verschillende, complementaire programma’s: crisis, ondersteuning jeugdhulp, Connect, Crosslink, trajectcoördinatie en Care (langdurige zorg bij complexe problemen).
Meer info: www.radar.be
Mobiel Care Team
In samenwerking met Radar, het netwerk geestelijke gezondheid kinderen en jongeren Oost-Vlaanderen, wordt intensieve voor- en nazorg aangeboden door het Mobiel Care Team. De focus van het Mobiel Care Team ligt op het verlenen van mobiele outreachende zorg aan kinderen en jongeren met complexe problematieken. Ook aan hun context (familie, school, jeugdbeweging …) wordt aandacht besteed. De werking van het team is aanvullend op die van de partners uit de reguliere zorg.
Stad Gent
In samenwerking met de wijkwerkers van de stad Gent en de mobiele werker worden ontmoetingen georganiseerd in het buurthuis Watersportbaan, De Driesprong. We werken ook samen met de ziekenhuisschool die op campus Melle instaat om onderwijs te bieden aan de opgenomen kinderen en jongeren.
MOBIEL CRISISTEAM 2A (MCT zuid)
Doelgroep: volwassenen en kwetsbare volwassenen en ouderen, met een psychiatrische problematiek in een acute crisis in de thuissituatie (suïcidedreiging, acute psychotische decompensatie, sociaal-relationele problemen).
Opdracht: het MCT team ondersteunt de patiënt in zijn thuissituatie door gebruik te maken van de mogelijkheden van de patiënt en die van zijn omgeving. Het MCT team helpt mee zoeken en organiseert de gepaste doorverwijzing / nazorg bij / na een psychiatrische crisis. Zij werken outreachend en kunnen meerdere keren per dag bij de patiënt langsgaan. Indien een opname vereist is en/of de veiligheid van de medewerkers van MCT in het gedrang komt, zullen de hulpdiensten (politie) gemobiliseerd worden om mee te gaan op huisbezoek.
MOBiL team 2B (deinze melle wetteren)
Doelgroep: volwassenen en kwetsbare volwassenen en ouderen, wonende in een afgebakende regio van het project. De zorgvragers zijn langdurig zorgafhankelijk binnen de GGZ.
Opdracht: Ondersteunen, begeleiden en behandelen van personen met een langdurige psychische problematiek in hun eigen leefomgeving zodat ze zich maximaal kunnen handhaven en ontplooien binnen de context van een maatschappelijk steunsysteem. Het team is multidisciplinair samengesteld; iedereen werkt outreachend; er is een gedeelde caseload. Men doet een beroep op de specifieke expertise van de verschillende teamleden.
Concreet:
- ondersteuning van eerstelijnsvoorzieningen en actoren
- langdurig ondersteunen van zorgvragers met een langdurige zorgafhankelijkheid in hun eigen leefomgeving in nauwe samenwerking met andere actoren uit de verschillende lijnen
- casefinding en binding
- snelle interventies bij gekende zorgvragers in subacute of acute situaties tijdens de permanentie uren (8u – 20u, ook op zaterdag).
Meer info: www.pakt.be
Integraal Jongeren Drug Overleg
Dit therapeutisch project werkt op dezelfde wijze als de twee bovenstaande en richt zich tot jongeren met een ernstige drugproblematiek. Partners zijn CAT, KARUS Campus Gent, Ovosit, De Sleutel, Residentieel Kortdurend Jongerenprogramma (RKJ).
NOGGGG (Netwerk Ouderen Geestelijke Gezondheid Groot Gent)
Dit overlegorgaan streeft ernaar om zorgpaden uit te tekenen voor ouderen met psychische/psychiatrische symptomen en aandoeningen, zowel in de reguliere (ouderen) zorg als in de geestelijke gezondheidszorg. De partners in dit overleg komen zowel uit de 1ste, 2de als 3de lijn (huisartsen, eerste lijnszones, woonzorgcentra, CGG, algemene ziekenhuizen...).
Cliëntoverleg en case-management bij illegale drugverslaafden
Dit initiatief, dat uitgaat van het Netwerk Middelenmisbruik Oost-Vlaanderen, brengt voorzieningen in de drughulpverlening bij elkaar met als doel om overleg te plegen in verband met de begeleiding en behandeling van bepaalde drugverslaafden.
Clusteroverleg alcohol & Cliëntoverleg alcohol
Het clusteroverleg alcohol streeft naar continuïteit van zorg en betere communicatie tussen alle partners die werken rond alcoholverslaving in de Gentse regio.
Het Cliëntoverleg, dat uitgaat van het Clusteroverleg Alcohol, brengt voorzieningen in de alcoholhulpverlening bij elkaar met als doel om overleg te plegen in verband met de begeleiding en behandeling van bepaalde kwetsbare zorgvragers met een alcoholverslaving.