Kasteelplus
Mensen met een alcohol- en/of medicatieverslaving kunnen terecht op Kasteelplus. Er wordt gewerkt naar het volledig stoppen met middelengebruik als antwoord op het controleverlies van de verslaving.
De persoonlijke motivatie van de zorgvrager is dan ook van essentieel belang. We gebruiken hierbij de meest recente en wetenschappelijk ondersteunde behandelingsmethoden.
We proberen flexibel in te spelen op behandelvragen en bieden zorg op maat.
Ambulante groepsbegeleiding, dagbehandeling en residentiële behandeling zijn mogelijk.
Om continuïteit van zorg te garanderen, werkt Kasteelplus intensief samen met andere voorzieningen binnen de Gentse verslavingszorg (Zorgcircuit Alcohol).
Ons multidisciplinair team betrekt familie of andere belangrijke personen bij het hele behandeltraject. Na de behandeling voorzien we nazorg om herval te voorkomen.
Behandelprogramma's
Opname
Dagbehandeling
Ambulant Behandelprogramma Alcohol (ABA)
Familiewerking
Familie/steunfiguren worden vanaf het begin van de behandeling (dagbehandeling/opname) betrokken bij de behandeling. Wanneer duidelijk wordt dat er partnerrelatie- en/of gezinsproblemen aanwezig zijn, kan therapie worden opgestart bij de psychologe.
Groepsgezinstherapie wordt aangeboden in de Familiegroep. Deze groepswerking is een vorm van groepsgezinstherapie waarbij families samen met de personen met een verslaving spreken over het omgaan met verslaving binnen hun gezin. De nadruk ligt op open en constructief leren communiceren over de verslaving.
Maandelijks organiseren we infoavonden voor familie/steunfiguren (wat is verslaving, onze visie op verslaving, hoe omgaan met?).
Nazorg
Kasteelplus hecht veel belang aan nazorg na opname/dagbehandeling/ABA. Dit om de bereikte resultaten vast te houden en terugval te voorkomen. Nazorg kan zowel binnen als buiten het ontwenningscentrum.
Binnen het centrum zijn er wekelijkse nazorggroepen voor zorgvragers (opstart is aansluitend op het behandeltraject). Daarnaast is het mogelijk dat de familiegroep ook na ontslag verdere ondersteuning biedt. Individuele ambulante therapie is mogelijk, zowel bij de psychologen als bij de psychiater.
Evengoed kan buiten ons centrum gezocht worden naar professionele begeleiding. Dikwijls wordt voor de afronding contact opgenomen en reeds een afspraak vastgelegd. Belangrijk is immers dat men na opname of dagbehandeling op korte termijn ergens terechtkan. Zich aansluiten bij een zelfhulpgroep, hetzij AA, hetzij SOS Nuchterheid, wordt eveneens aangemoedigd.
Meer info nodig?
Heb je een opname- of zorgvraag voor jezelf of een vriend(in)/familielid? Contacteer de dienst ‘Opname en Zorgvragen’ op 09 210 68 68 op weekdagen van 8.30 tot 16.30 uur of per e-mail via opnamezorgvragen@karus.be.