Opname Branding
Voor wie?
De Branding is een forensische kinderpsychiatrische afdeling en behandelt jongeren tussen 12 en 18 jaar met (een vermoeden van) een psychiatrische problematiek en een juridisch statuut bij de jeugdrechtbank.
De Branding kent drie verschillende zorgopdrachten: een langdurige residentiële behandeling, een kortdurende opname bij herval en een crisiswerking.
Wij hebben geen behandelaanbod voor jongeren met een verstandelijke beperking of jongeren bij wie seksuele delicten het primaire probleem vormen.
Waar werken we samen naartoe?
De residentiële zorgopdracht krijgt vorm in een intensieve behandeleenheid met een capaciteit van 7 bedden voor een opnameduur van 6 maanden tot 1 jaar. Jongeren met een juridisch MOF-statuut (misdaad omschreven feit) en een combinatie van een (vermoeden van een) psychiatrische stoornis en ernstige gedragsproblemen komen in aanmerking voor opname.
Samen met de jongere en diens context streven we naar verbetering van de levenskwaliteit, vermindering van psychiatrische klachten en re-integratie in de maatschappij. Daarnaast richten we ons op het hanteren van risicosituaties en het verminderen van delictgedrag. Er wordt steeds vertrokken vanuit een grondhouding waarin respect en het opnemen van eigen verantwoordelijkheid centraal staan.
De kortdurende hervalopname biedt de mogelijkheid aan jongeren, die eerder een residentieel traject aflegden, om voor een periode van veertien dagen heropgenomen te worden. Deze opname heeft als doel de rust bij de jongere en de context te herstellen. Samen met de jongere en de context wordt bekeken welke factoren tot de moeilijkheden hebben geleid en welke ondersteuning nodig is om na de opname verder aan de slag te gaan.
Binnen de crisiswerking kunnen jongeren met een juridisch statuut (MOF of VOS – verontrustende opvoedingssituatie) die zich in een psychiatrische crisissituatie bevinden terecht voor een opnameperiode van veertien dagen. Het is de bedoeling om tijdens de crisisopname de rust te herstellen bij de jongere en de context en de band tussen beiden te activeren. Soms doen we voorstellen voor verdere observatie en begeleiding/vervolghulp, al dan niet binnen de kinderpsychiatrie
Wat bieden we aan?
De Branding zet in op intensieve zorg/behandeling en beveiliging (‘safe care’) voor jongeren binnen een aangepaste infrastructuur. Deze veiligheid dient gegarandeerd onder andere door de mogelijkheid om gesloten te werk te gaan.
Het behandelprogramma vertrekt vanuit het bio-psycho-sociaal model en komt daarmee tegemoet aan de verschillende elementen van het functioneren van onze jongeren.
Het programma bestaat onder andere uit : individuele psychotherapie, hervalpreventie, contextbegeleiding, muziektherapie, ergotherapie, psychomotore therapie, sociale begeleiding, onderwijs, Equip, medicamenteuze ondersteuning…
Vanuit welke visie werken wij?
In het werken met jongeren met een complexe samenhang van ernstige problematieken wordt de nood ervaren om inzichten vanuit de forensische, orthopedagogische en psychiatrische benadering samen te brengen om zorg op maat te bieden. Bovendien hebben het gezin of de verblijfsetting en de ruimere context, een centrale positie binnen de behandeling.
De Branding werkt evidence based en vanuit good practices. De behandeling is gebaseerd op elementen uit de cognitieve gedragstherapeutische theorie, het sociale competentiemodel, systeemtheorie en oplossingsgerichte psychologie.