Opname - Dagbehandeling Kompas

Voor wie?

Kompas is er voor volwassenen met psychiatrische problemen bij wie ambulante hulp in de thuiscontext ontoereikend is. Het gaat over personen die baat kunnen hebben bij een kortdurende behandeling van maximaal 6 weken.

Exclusiecriteria: acute psychose, primaire verslavingsproblematiek en verstandelijke beperking.

WAAR WERKEN WE SAMEN NAAR TOE?

Op Kompas werken we vraaggestuurd. Dit betekent dat de noden en vragen van de zorgvrager voorop staan: wat vindt men belangrijk, wat heeft men nu nodig? Het team ondersteunt de zorgvrager in het helder krijgen van deze doelen en in de concrete vertaling hiervan in het dagdagelijkse leven. We betrekken hierin graag belangrijke personen uit de context en zijn steeds gericht op het behouden en versterken van wat er goed gaat.

Voorbeelden van mogelijke doelen zijn: stabiliseren, inzicht versterken in wat er gaande is, inzicht vergroten in hoe men verder kan, crisisvaardigheden aanleren en hulpbronnen versterken, aanspreken van externe hulpverleners, opvolging van sociaal-administratieve en financiële situatie...

Er wordt gewerkt in functie van een spoedige terugkeer naar de thuisomgeving.

Wat bieden we aan?

Zowel residentiële- als dagbehandeling zijn mogelijk.

Een multidisciplinair team staat ter beschikking, bestaande uit een verpleegkundige equipe, maatschappelijk werker, ergotherapeut, bewegingstherapeut, psycholoog en psychiater.
Naast individuele begeleiding staat het team in voor een therapeutisch aanbod in groep. Samen met de psycholoog en individuele coach beslist de zorgvrager aan welke groepen hij/zij zal deelnemen, in lijn met de vooropgestelde doelen.

De connectie met de thuissituatie wordt zoveel als mogelijk behouden. Dit betekent dat we maximaal inzetten op het verderzetten of heropnemen van activiteiten binnen de thuisomgeving en het ondersteunen van belangrijke contacten in het persoonlijk netwerk.

Omdat de psychiatrische problematiek vaak verbonden is met moeilijkheden op gebied van werk, inkomen, huisvesting, relaties… wordt tijdens de opname ondersteuning geboden/geïnstalleerd in deze diverse levensdomeinen.

Vanuit welke visie werken wij?

Een belangrijke uitgangspunt voor onze werking is de herstelvisie. Herstellen betekent dat men het eigen leven opnieuw vorm geeft. We willen de zorgvrager ondersteunen in een proces van verandering waarbij hij/zij, ondanks de beperkingen van een psychische kwetsbaarheid, komt tot een betekenisvol leven. Vanuit de herstelvisie spelen belangrijke anderen (familie, steunfiguren, hulpverleners…) een cruciale rol. Echter, de persoon zelf blijft steeds de sturende kracht.

Onze behandeling op het Kompas is ook geïnspireerd vanuit de Acceptance and Commitment Therapie (ACT) en de Dialectische Gedragstherapie (DGT). Vanuit ACT wordt de zorgvrager uitgenodigd om op zoek te gaan naar zijn of haar waarden: wat ligt nauw aan het hart? Deze waarden worden beschouwd als een kompas om tot actie te komen. Daarnaast wordt vanuit ACT voorgesteld om te oefenen in een ‘hier en nu’ focus. Via de DGT willen we de vaardigheden versterken.