Moeder en baby
Centrum Moeder en Baby biedt zorg en behandeling voor moeders die na de bevalling geconfronteerd worden met een psychiatrische problematiek waarbij het hechtingsproces met de baby onder druk kan komen te staan. We denken hierbij aan depressie, angststoornis, dwangstoornis, aanpassingsstoornis, bipolaire stoornis en psychose.
De behandeling richt zich enerzijds op de psychiatrische problematiek van de moeder, en anderzijds op het handhaven of verbeteren van de band tussen moeder en baby. Verder is er oog voor de ontwikkeling van de baby en het uitbouwen van een ondersteunende context voor het jonge gezin.
Centrum Moeder en Baby biedt vier behandelmodules aan: thuisbehandeling, dagbehandeling, opname en poliklinische consultaties. De toewijzing aan een module gebeurt door de behandelende arts in overleg met de zorgvrager bij de start van de behandeling. Wanneer de hulpvraag wijzigt is het gedurende het hele behandeltraject mogelijk om, in overleg met het behandelteam, over te schakelen naar een andere module.
Consultaties
Prenataal consult
Reeds tijdens de zwangerschap kan je terecht bij dr. Vogels voor prenatale psychiatrische consultaties en opvolging. De kostprijs van de consultatie komt in aanmerking voor gedeeltelijke terugbetaling via je ziekenfonds.
Ambulant consult na de bevalling
De kostprijs van de consultatie komt in aanmerking voor gedeeltelijke terugbetaling via je ziekenfonds.
Consult tijdens opname of dagbehandeling
Wekelijks en op vaste dagen ziet de psychiater je voor een opvolgingsconsult.
Aan deze consultaties is geen persoonlijk aandeel voor de zorgvrager verbonden.
Consult tijdens thuisbehandeling
Tijdens het volledige behandelingstraject wordt de moeder opgevolgd door de psychiater van het centrum. De zorgvrager is zelf verantwoordelijk om deze afspraken vast te leggen en op te volgen. Gemiddeld elke 3 à 4 weken wordt de moeder verwacht voor een consultatie. Deze consultatie is gratis, maar is niet vrijblijvend.
Aanmelden
Aanmelden doe je door telefonisch contact op te nemen met de psychiater of de afdelingsverantwoordelijke. Meestal volgt er een intakegesprek bij de psychiater.
Meer info nodig?
Heb je een opname- of zorgvraag voor jezelf of een vriend(in)/familielid? Contacteer de dienst ‘Opname en Zorgvragen’ op 09 210 68 68 op weekdagen van 8.30 tot 16.30 uur of per e-mail via opnamezorgvragen@karus.be.