Arbeidstrajectbegeleiding
Wil je graag (terug) aan het werk, maar weet je niet goed hoe hieraan te beginnen?
Wil je de eerste stap zetten om na te denken over een mogelijke werkhervatting?
Wil je een (andere) job, maar heb je nog geen idee wat je zou willen doen?
Wil je goed voorbereid worden alvorens je solliciteert?
Wil je een opleiding volgen, maar weet je nog niet goed wat jouw mogelijkheden zijn?
De Keiberg biedt de mogelijkheid om individueel aan de slag te gaan met een arbeidstraject-begeleider om vragen omtrent tewerkstelling of opleiding te verkennen. Tijdens gesprekken worden door middel van bepaalde methodieken interesses, mogelijkheden en (persoonlijke) belemmeringen op vlak van werk in kaart gebracht. Hierbij besteedt men aandacht aan drempels op andere levensdomeinen die het traject naar opleiding of werk kunnen bemoeilijken. Er wordt bekeken wat belangrijk is voor de cliënt en hoe uitval kan worden voorkomen.
Om interesses en talenten te verkennen en bepaalde vaardigheden onder de knie te krijgen, kunnen er stages georganiseerd worden. Dit kan zowel binnen het arbeidscentrum als in een externe organisatie, maatwerk- of regulier bedrijf. Door middel van dergelijke stages en de bijhorende evaluaties, went de cliënt (opnieuw) aan een werkomgeving, toetst af waar zijn mogelijkheden liggen en krijgt zicht op het eigen functioneren. Door de stage worden maatschappelijke rollen heropgenomen en wordt maatschappelijk herstel gestimuleerd.
Daarnaast biedt De Keiberg sollicitatietraining, coaching bij heroriëntering en begeleiding bij het behouden van een job. Eens aan de slag is verdere opvolging mogelijk.
Ten slotte nemen de trajectbegeleiders de rol op van casemanager zorg, werk- en zorgactor binnen de activeringstrajecten. Activeringstrajecten zijn tijdelijke trajecten waarin een combinatie van werkacties én hulpverlening wordt aangeboden met als doel de werkzoekende voor te bereiden op betaalde tewerkstelling. Dit gebeurt in samenwerking met de VDAB, de dienst GTB en een uitgebreid netwerk van actoren.