Opname High Intensive Care

Voor wie?

HIC richt zich naar volwassenen met een acute psychiatrische problematiek (psychose, manie, depressie, angst, aanpassingsproblemen, persoonlijkheidsproblemen…) die in crisis zijn.

Exclusiecriteria bij een vrijwillige opname zijn primair middelenmisbruik, NAH-problematiek, mentale retardatie en ouderen die beter gebaat zijn met een aangepaste setting.

Waar werken we samen naartoe?

Een opname op de HIC kan zowel voor de zorgvrager als voor de familie een ingrijpende gebeurtenis zijn. Daarom wordt er in eerste instantie veel aandacht besteed aan de opvang van de zorgvrager en trachten we ook sterk in te zetten op familiale contacten en ruimere context. Daarnaast streven we naar een veilig en rustgevend klimaat met een duidelijke structuur, zodoende de huidige crisissituatie te stabiliseren.

Binnen de behandeling staat het gesprek met de zorgvrager en diens context te allen tijde centraal. Hand in hand met de opklaring van de crisis zal er, in samenspraak met de zorgvrager en indien noodzakelijk, een vervolgtraject uitgetekend worden. Afhankelijk van de vraag en de noden van de zorgvrager kan er een interne of externe doorverwijzing gebeuren of wordt er gekozen voor verdere ambulante ondersteuning.

Wat bieden we aan?

Kortdurende behandeling

Een behandeling op de HIC is kortdurend, waarbij we als hulpverlener zo snel mogelijk de zorg wensen af te stemmen op de noden en de vaardigheden van de zorgvrager. De zorgvrager zo snel mogelijk zijn eigen autonomie laten terugvinden is ons eerste doel.
 

Individuele zorg en ondersteuning

De aangeboden zorg op maat vertaalt zich in een geïndividualiseerde en gedifferentieerde aanpak. Via verschillende activiteiten wordt er een structuur aangeboden. Waar mogelijk gebeurt dit in groep. Wanneer dit nog te overweldigend is voor de zorgvrager, kan de zorg ook opgeschaald worden en zal er overgegaan worden tot een individuele begeleiding. Hiervoor zijn er ook ruimtes die kalmte en sereniteit bieden. Wanneer het helend is voor de zorgvrager, is er ook mogelijkheid tot rooming in van een familielid. 

De ondersteuning verloopt ook via gesprekken: de zorgvrager heeft op regelmatige basis gesprekken bij de verpleegkundige/begeleider en er worden ook wekelijks gesprekken voorzien met de arts en psycholoog. 

Daarnaast wordt psychodiagnostisch onderzoek opgestart indien geïndiceerd en wordt psycho-educatie en medicamenteuze oppuntstelling beoogd.
 

Familie/context

We streven er naar om bij iedere opname de aanwezige context zo snel mogelijk te beluisteren en indien wenselijk te betrekken bij de behandeling.

Vanuit welke visie werken wij?

HIC, of wel High & Intensive Care, is een model voor kortdurende klinische opname in de geestelijke gezondheidszorg, een gedachtegoed dat door diverse Nederlandse GGZ-partners gezamenlijk ontwikkeld is. 

High & Intensive Care is een antwoord op de behoefte in de samenleving om mensen die in ernstige psychiatrische nood verkeren goed en menswaardig op te vangen en te behandelen, in een omgeving waar veiligheid en bescherming gecombineerd wordt met respectvolle zorg en behandeling. 

Centraal daarin staat het terugdringen van dwang en drang met aandacht voor het herwinnen van de eigen regie van de zorgvrager.