RADAR - kinderen en jongeren
RADAR streeft naar een geïntegreerd beleid geestelijke gezondheid voor kinderen en jongeren. Zij verbinden alle actoren en organisaties die de geestelijke gezondheid van kinderen, jongeren en hun context in Oost-Vlaanderen willen vrijwaren en bevorderen.
KARUS is een belangrijke partner in het netwerk RADAR.
RADAR crisis
Het programma Crisis is er voor crisissituaties bij Oost-Vlaamse kinderen en jongeren (0 tot 18 jaar) en hun context waar op korte termijn hulp nodig is voor een plots (verergerd) psychisch/psychiatrisch probleem.
Er is, naast de bestaande crisiszorg binnen de ggz-actoren, een mobiel aanbod waarbij binnen de 72 uur crisismedewerkers ter plaatse gaan. Soms volstaan een tweetal gesprekken, maar er is er ook een meer uitgebreide module waarbij een tiental gesprekken mogelijk zijn. Binnen KARUS zijn er vijf crisisbedden ter beschikking.
Uitgebreide info kan je vinden op https://www.radar.be/crisis/.
RADAR care
Care is een programma dat mobiele en aanklampende hulpverlening vanuit de geestelijke gezondheidszorg biedt. Het richt zich tot moeilijk bereikbare kinderen, jongeren en hun context met (een ontwikkeling naar/ verhoogd risico op) psychische/psychiatrische problemen of stoornissen en mogelijke bijkomende kwetsbaarheden.
Care wordt aanvullend ingezet op het bestaande aanbod om breuken in het zorgtraject te vermijden en/of te herstellen. Dat kan op drie manieren:
- Voorzieningen en hulpverleners ondersteunen die al betrokken zijn.
- In bijkomende en effectieve samenwerking investeren met (maatschappelijke) diensten en centra.
- Individuele trajecten voor kinderen en hun context voorzien .
Uitgebreide info kan je vinden op https://www.radar.be/care/.
RADAR CONNECT
Het programma Connect richt zich op vroegdetectie en vroeginterventie van psychische problemen bij kinderen en jongeren van -9 maanden tot en met 23 jaar in hun (gezins-)context.
Connect biedt kortdurende ondersteuning via professionelen (hulp- en zorgverleners, school, kinderopvang, huisarts, thuisbegeleiding, ocmw-assistent…) die in contact komen met gezinnen en jongeren waar bezorgdheden zijn. Deze bezorgdheden kunnen gaan over kindfactoren (bv. ontwikkeling, psychopathologie) maar ook over onderlinge relaties (bv. hechting, opvoeding) of het contact met ouders.
Wanneer een professional geconfronteerd wordt met zo een bezorgdheid kan Connect hierin ondersteuning bieden. Dit kan via telefonisch consult en/of mobiele interventies in de context, bijvoorbeeld aan huis, op school, op de dienst van de aanmelder… De mobiele interventies vinden bij voorkeur plaats samen met de aanmelder. Er kunnen tot vijf interventies georganiseerd worden.
Uitgebreide info kan je vinden op https://www.radar.be/connect/
RADAR proeftuin Transitieleeftijd
De proeftuin Transitieleeftijd biedt mobiele, intensieve en aanklampende hulpverlening voor jongvolwassenen in de transitieleeftijd, zijnde van 16 t.e.m. 24 jaar. Het gaat om jongeren en jongvolwassenen met complexe geestelijke gezondheidsnoden.
Dit project kadert in bijkomende investering voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen. Het loopt tot eind 2024 en kan na een positieve evaluatie verlengd worden.
Uitgebreide info kan je vinden op https://www.radar.be/proeftuin-transitieleeftijd/.
RADAR LIAISON
Vanuit de K-diensten en Cgg’s wordt ondersteuning geboden aan de algemene ziekenhuizen in de provincie. Verpleegkundigen en psychologen gaan ter plaatse om de medewerkers op de pediatrie ter ondersteunen. Karus is een belangrijke partner in dit project.
Uitgebreide info kan je vinden op https://www.radar.be/liaison/.