Kom binnen! Een blik op de wereld van personen met een psychische kwetsbaarheid via kijkdozen.
Alles is kwestie van perspectief… en dat is ook het project van dagcentrum Angst & Stemming (KARUS), dat samenwerkte met kunstenares Elke Lemmens. Samen met de zorgvragers gingen ze actief aan de slag met het maken van ‘Diorama’s’ (in de volksmond kijkdozen genoemd).
En het werkte blikverruimend: via deze kijkdozen onderzochten de zorgvragers het verschillend kijken en interpreteren van gebeurtenissen (en verschillende waarheden bouwen daarrond), gecombineerd met diverse oefeningen.
Elke Lemmens, ook wel gekend van de Vlaamse miniatuurwereldjes die de wereld rondgingen
Het dagcentrum Angst & Stemming (KARUS) gaat steeds creatief aan de slag om hun zorgvragers te begeleiden.
Stagiaire Sarah Mermans kwam deze keer op de proppen met een creatief idee! Ze ontdekte via het nieuws het project van Elke Lemmens rond de ‘verwonderde voetschrapers’. In de holte van de voetschrapers aan een aantal (oude) huizen, bouwde Elke namelijk een hele reeks miniatuurtaferelen. Via boeiende gesprekken die ze had met de bewoners van deze huizen, bouwde ze prachtige taferelen. En dat bracht veel internationale aandacht op.
Een dame met een idee dus!
Verschillende perspectieven… werken blikverruimend!
Gedurende 12 weken begeleidden zowel Elke Lemmens, stagiaire Sarah als psycholoog Ferdy Marysse de zorgvragers van het dagcentrum om tot een mooi resultaat te komen.
Via het thema ‘verschillende perspectieven’ gingen de zorgvragers samen aan de slag, doch allen op hun eigen manier. Meestal door scènes te bouwen, soms door hun blik te oriënteren door ‘kijkgaten’ of op een abstracte manier (een voorwerp dat steeds een ander perspectief krijgt en biedt afhankelijk van hoe je het vasthoudt). Op creatief vlak haalden ze vooral inspiratie vanuit de voorbeelden van Elke en ook de miniatuurfiguurtjes die ze ter beschikking stelde om de diorama’s vorm en inhoud te geven.
Deze creatieve sessies gingen uiteraard verder dan ‘knutselen’. Gecombineerd met diverse oefeningen en gesprekken rond het centraal thema ‘perspectiefname’ ging de groep samen aan de slag binnen de module ‘persoon en interactie’.
In de groep werkte men volgens de methodiek van het mentaliseren. Hierbij wordt er vanuit gegaan dat mensen verschillende belevingen en interpretaties kunnen hebben bij bepaalde gebeurtenissen en ook vaak zaken voor anderen gaan invullen op basis van hun eigen verwachtingen en verlangens.
Door binnen de groep hierover te communiceren, krijgen ze heldere inzichten: van het vermijden van misverstanden tot het inzicht krijgen op eigen problematische patronen. Om zo elkaars ‘blik’ en de interpretatie hierrond te mogen ervaren… blikverruimend!
Kijk eens binnen in de kijkdozen
Bewonder de kijkdozen via deze link.
De verhalen die horen bij de foto’s kunnen we omwille van privacy redenen niet meegeven.