Opleiding preventie vrijheidsbeperkende maatregelen (VBM), agressie en agressiehantering (PTV)
KARUS biedt jaarlijks voor externen een 6- tal open driedaagse basis/trainersopleidingen PTV aan. Reeds een 500-tal voorzieningen, waaronder tal van psychiatrische ziekenhuizen, algemene ziekenhuizen, bijzondere jeugdzorg, voorzieningen VAPH, gemeenschapsinstellingen, scholen… hebben hier reeds op ingetekend, wat intussen ook resulteert in een 850 trainers in Vlaanderen. Jaarlijks worden trainers ook uitgenodigd op de ‘terugkomdag voor trainers’.
De vorming gebruikt de preventiepiramide, het crisisontwikkelingsmodel en de persoons- en teamgerichte veiligheidstechnieken (PTV) als basis.
In een eerste deel wordt stil gestaan rond de visie, preventie VBM en agressie: aspecten als omgeving, structuur, regels, afspraken, mogelijke uitlokkende en beïnvloedende factoren van agressie, preventie, opvang… worden uitvoerig behandeld aan de hand van de preventiepiramide. (halve dag)
In een tweede deel gebruiken we het crisisontwikkelingsmodel als basis voor het ondervangen van een crisis. Dit model toont aan dat agressie opgebouwd is in verschillende fasen welke elk een specifieke interventie vereisen. Hier worden praktische handvaten aangereikt waaronder ook hoe men zich verbaal en non-verbaal kan opstellen binnen elke fase. Het model laat toe dat binnen elke fase verdere specifieke vormingen kunnen gevolgd worden afhankelijk van de doelgroep waar men is in tewerkgesteld. Bv. NVR bij jongeren en motivationele gespreksvoering bij volwassenen binnen fase 1 waar dialoog nog mogelijk is. PTV binnen fase 3, LSCI binnen fase 4,…(halve dag)
In het derde deel worden de persoon- en teamgerichte veiligheidstechnieken aangeleerd. De persoonsgerichte veiligheidstechnieken hebben als doel het zelfvertrouwen bij de hulpverlener te verhogen. Binnen de teamtechnieken wordt aangeleerd hoe er met twee of drie personen iemand op een humane manier onder controle kan worden genomen en gehouden. De techniek laat toe om de zorgvrager naar een kamer, time-out of afzondering te brengen en achter te laten. Het uitgangspunt van deze techniek is dat veiligheid en humaniteit voor alle partijen centraal staat. (2 dagen)
Naast het open aanbod wordt het volgende aangeboden en uitgewerkt op maar van de voorziening.
- Wettelijk kader vrijheidsberoving, fixatie + toepassing in de praktijk
- Opleiden fixatiecoaches
- Supervisie rond belonen, negeren straffen
- Supervisie - bespreking casus a.d.h.v. vlinderdasanalyse…
- Supervisie rond crisisontwikkelingsmodel
- Omgaan en benadering van cliënten met psychiatrische problematiek
Meer informatie over de vorming agressiehantering via Jeroen Cottenie: jeroen.cottenie@karus.be of 0476 389 508