Opname Dageraad
Voor wie ?
Dageraad is een open behandelafdeling voor adolescenten en volwassenen met (het vermoeden van) een psychotische problematiek.
Dageraad staat in voor de behandeling van normaalbegaafde zorgvragers: adolescenten vanaf 15 jaar tot 23 jaar (transitieleeftijd) met (het vermoeden van) een psychotische problematiek (al dan niet in combinatie met een autismespectrumstoornis), en (jong)volwassenen met psychotische kwetsbaarheid en een relatief korte ziektegeschiedenis.
Waar werken we samen naartoe ?
Binnen Dageraad zetten we in op het behandelen van de psychotische kwetsbaarheid en een zo maximaal mogelijke re-integratie, zowel op vlak van wonen, opleiding, werk, vrije tijdsbesteding als op sociale contacten. Hierbij focussen we op de aanwezige sterktes van de zorgvrager en werken we intensief samen met zijn/haar context.
Wat bieden we aan?
Herstellen van een gezonde basisstructuur (zelfzorg, voeding, dagritme, nachtrust) krijgt van bij aanvang de nodige aandacht.
De evidence based behandeling gaat gepaard met aansluiting vinden bij de mogelijkheden en krachten van de zorgvrager. De behandeling is gebaseerd op de ‘zorgstandaard psychose geestelijke gezondheidszorg’. Het team werkt mee aan divers wetenschappelijk onderzoek (KUL, RUG, VUB).
Soms is de diagnose niet duidelijk en is er een vermoeden van psychotische problematiek of willen we zicht krijgen op de intrapsychische dynamiek. Een uitgebreide psychodiagnostiek helpt hier een antwoord op te bieden.
We werken in 3 therapiegroepen:
- A : adolescenten. Het therapieprogramma richt zich op het leren omgaan met (rand)psychotische verschijnselen en wordt gecombineerd met 7 uur les per week vanuit de ziekenhuisschool indien aangewezen.
- V1: volwassenen. Dit therapieprogramma richt zich op het behandelen van de psychotische kwetsbaarheid.
- V2: volwassenen Het therapieprogramma traint vaardigheden in het dagelijks functioneren om om te leren gaan met de problemen die het gevolg zijn van de psychotische kwetsbaarheid.
Via groepstherapie is er een ruim aanbod om de cognitieve problemen ten gevolge van de psychose te verhelpen.
De theory of mind wordt getraind en de psychotische episode wordt verwerkt binnen het persoonlijke levensverhaal. We oefenen sociale vaardigheden en het opnieuw realistisch interpreteren van waarnemingen.
Dagelijks wordt een sportmoment georganiseerd. We staan ook stil bij het belang van een gezonde levensstijl. Tenslotte besteden we de nodige aandacht aan het omgaan met stress, angst en een laag zelfbeeld.
Binnen de adolescentengroep (schoolgaande jongeren) wordt in samenspraak met de school van herkomst en de ziekenhuisschool geprobeerd om het schoolse traject zo goed mogelijk vast te houden of te faciliteren. Een geleidelijke overgang van de ziekenhuissetting naar de thuisschool wordt zorgvuldig begeleid.
Volwassenen worden behandeld in twee verschillende groepen. Hierbij is de therapie van de eerste groep gericht op het methodisch behandelen van de gevolgen van de psychose. De volwassenen in de tweede groep bekijken hun problemen in real life en worden geholpen in het ontwikkelen van gepaste coping.
Zorgvragers worden volgens hun mogelijkheden actief georiënteerd naar opleiding, werk, IPS (individual placement and support), GTB (gespecialiseerde trajectbegeleiding) of arbeidszorg. We werken hiervoor samen met diverse externe partners op de arbeidsmarkt.
Het groepsaanbod wordt gecombineerd met individuele therapie en gezinstherapie.
We willen de expertise van de zorgvrager, zijn familie en verwanten (h)erkennen en hen maximaal betrekken in het behandelproces. We zetten in op een steunend bondgenootschap met alle betrokkenen en motiveren hen om verdere behandeling te ondersteunen in het kader van een noodzakelijke hervalpreventie. Familieleden en in het bijzonder ouders hebben een unieke band met de zorgvrager. Zorg voor deze band en zorg dat deze niet verbroken wordt vanuit paranoïde belevingen, is cruciaal. Via psycho-educatie gaan we in op vragen die familieleden hebben over de aandoening, de oorzaken, de prognose en preventie van herval van psychose. Samen met de familie zoeken we hoe ze kunnen omgaan met de belevingen en de angst door de psychose. We steunen hen in het begrenzen van gedrag dat heel appellerend of bedreigend kan zijn. Het is belangrijk om de draagkracht aan te sterken tegenover mogelijke gevoelens van machteloosheid of schuld. We zoeken samen naar nieuwe hoop en verwachtingen.
Bijzondere aandacht gaat uit naar de kinderen van de zorgvrager (KOPP) of zijn broers en zussen. Bij opname brengen we in kaart of er kinderen betrokken zijn en bieden we ondersteuning aan op vlak van informatie geven, omgaan met de psychisch kwetsbare ouder, broer of zus. We peilen naar de betekenis voor het kind en zijn/haar copingvaardigheden.
In de overgang naar ontslag uit het ziekenhuis kan er nog opvolging zijn via dagbehandeling of postkuur. Ontslag uit het ziekenhuis wordt zorgvuldig begeleid via geleidelijke opstart van school, werk, invullen van vrije tijd en het uitbouwen van sociale contacten.
Na een residentiële behandeling of dagbehandeling is er vervolgzorg nodig die inzet op hervalpreventie, crisisplan en maatschappelijke integratie. Wensen en behoeften op verschillende levensdomeinen worden in kaart gebracht. Het aanwezige zorgnetwerk wordt gecontacteerd of op punt gesteld. Waar nodig, wordt de zorgvrager geïntroduceerd bij ambulante hulp (bv. het Therapiehuis, het Mobil Team) of ondersteunende initiatieven op langere termijn (Beschut Wonen, PVT).
Het zoeken naar een opleiding, werk of vrijwilligerswerk gebeurt van op de afdeling en in samenwerking met De Keiberg (arbeidszorg en arbeidstrajectbegeleiding). Oriëntatie naar zinvolle vrijetijdsbesteding wordt actief aangepakt via diverse projecten (Geestige Buffalo’s, start to athletic, toneel met Larf!). Toeleiding op maat in de maatschappij staat hierbij centraal.