KARUS trekt de grens niet op 18 jaar

Aangepaste zorgprogramma’s voor jongvolwassenen met psychische problemen

18 jaar is voor veel jongeren een mijlpaal. Helaas is die leeftijd bij jongeren met psychische problemen eerder een struikelblok. Soms stopt de (verplichte) hulpverlening, soms komen ze terecht op een volwassenafdeling waar ze zich, gezien hun transitieleeftijd, niet goed voelen. Daarom heeft KARUS op campus Melle drie afdelingen voor jongvolwassenen die inspelen op specifieke zorg tijdens de transitieleeftijd van 15 – 25 jaar. 
 

Een wereld vol veranderingen: volwassenen toch nog niet volwassenen

In het debat op De Zevende Dag (10 oktober 2021) werd er op een open manier gesproken over psychische zorg bij jongvolwassenen, de problematiek, de wachtlijsten… Eén element hier kwam ook duidelijk naar voor: een 18-jarige is volwassen en toch nog niet volwassen. De hersenen zijn nog in volle in ontwikkeling, op psychologisch vlak evolueren jongeren nog volop, op sociaal vlak veranderen er zaken. Als gevolg van die veranderingen, kan men anders gaan reageren op sociale prikkels, loopt men een verhoogd risico om een psychische problematiek te ontwikkelen, verslaafd te geraken of is men gevoelig aan psychoses.

Een jongvolwassene in opname op een volwassen afdeling is bijgevolg geen goed idee: de leefwereld is totaal anders. Een jongvolwassene zit bovendien nog volop in een experimentele fase, waar ze nood hebben aan ‘trial en error’.
 

Afdeling De Branding

Drie zorgprogramma’s op maat van deze transitieleeftijd en de problematiek

Om te zorgen dat deze jongvolwassenen terecht komen in een omgeving op maat van hun leefwereld, werkt KARUS met drie aangepaste zorgprogramma’s:

  • JOVO: voor jongvolwassenen tussen 17 en 23 jaar met een aanpassings-, stemmings-, of angstproblematiek, jongeren met een bedreigde persoonlijkheidsontwikkeling en jongeren die door een psychiatrische problematiek vastlopen in de overgang naar volwassenheid toe.
  • DAM: voor jongvolwassenen tussen 15 en 25 jaar, die problemen hebben met illegale drugs, eventueel gecombineerd met problemen met alcohol en/of medicatie.
  • DAGERAAD: voor jongvolwassenen vanaf 15 tot 23 jaar met (het vermoeden van) een psychotische problematiek al dan niet in combinatie met een autismespectrumstoornis.
helpindezorg

Enkel op die manier kunnen we de jongvolwassenen optimaal begeleiden op weg naar volwassen worden, op maat van hun noden en hun problematiek. Zowel dagbehandeling als opname zijn mogelijk in kortere en langere trajecten, zowel individueel als in groep. 

Alle zorgprogramma’s zetten bovendien maximaal in op re-integratie, zowel op vlak van wonen, opleiding, werk, vrije tijdsbesteding als op sociale contacten. Hierbij focussen we op de aanwezige sterktes van de zorgvrager en werken we intensief samen met zijn/haar context. 

Meer info?
https://www.karus.be/ons-aanbod/zorgprogrammas/jongvolwassenen