KARUS stelt haar Zorgstrategisch plan voor: centralisatie op campus Merelbeke-Melle en extra focus op transitieleeftijd

Vorige week stelde KARUS vzw, psychiatrisch centrum, haar Zorgstrategisch plan voor aan alle medewerkers. Dit door de Vlaamse overheid goedgekeurde plan legt de nadruk op twee opmerkelijke pijlers: de centralisatie van het gespecialiseerd behandelaanbod op de campus in Merelbeke-Melle binnen een periode van 10 jaar en de cruciale rol van de transitieleeftijdsgroep (17-23 jaar) in het toekomstig zorgaanbod.

ZORG MET EEN VISIE: ‘IK KOM GOED TERECHT’

KARUS staat voor passende zorg op weg naar herstel voor mensen met psychische moeilijkheden en hun omgeving. Deze missie vormt de kern van het nieuwe Zorgstrategisch plan. Om passende zorg te kunnen bieden, is het essentieel om vlot te kunnen schakelen en afgestemde (al dan niet dringende) zorg te voorzien binnen specifieke leeftijdsgroepen met algemene en pathologie gebonden clusters.   

CENTRALISATIE NAAR ÉÉN HEALING ENVIRONMENT BINNEN 10 JAAR: ÉÉN CAMPUS TE MERELBEKE-MELLE

Het Zorgstrategisch plan kent zijn gevolg in een ambitieus infrastructureel masterplan. Met de focus op een vlotte schakeling tussen het zorgaanbod, wordt het volledige gespecialiseerd behandelaanbod van campus Gent (Sint-Denijs-Westrem) binnen een periode van 10 jaar verplaatst naar de campus in Merelbeke-Melle. Die beweging gebeurt gefaseerd met zorgzame aandacht voor de medewerkers, stakeholders en zorgvragers.

KARUS zal onderzoeken welke andere bestemming de locatie in Gent krijgt.

Campus Melle

EEN BELANGRIJKE FOCUS IN DIT PLAN IS DE TRANSITIELEEFTIJDSGROEP (17-23 JAAR).  

KARUS ziet het als haar missie om deze groep expliciet te definiëren en het aanbod voor hen in de toekomst nog beter te organiseren. De stijging in het aantal zorgvragen van deze groep in de afgelopen jaren, waarbij ze in 2022 bijna een kwart van de zorgvragen vertegenwoordigden, benadrukt de groeiende relevantie. De verwachting is dat de zorgvraag voor deze leeftijdsgroep in de toekomst verder zal toenemen, ook de overheid legt steeds meer nadruk op deze groep.

KARUS blijft als grootste psychiatrisch centrum in Oost-Vlaanderen uiteraard inzetten op alle leeftijdsgroepen met diverse algemene en diagnose gebonden clusters alsook wil KARUS een transdiagnostisch aanbod voorzien.

Daarnaast blijft KARUS conform de door de overheid geboden mogelijkheden een ondersteunend aanbod voor Wonen en Welzijn aanreiken, zoals PVT De Wadi in Merelbeke-Melle, IBW, Activering…

SAMEN, OPEN EN ZORGZAAM

Alle medewerkers en artsen en overheden gaan nu aan de slag om de organisatie van het behandelaanbod in dit plan vanuit een toekomstgerichte insteek waar te maken.

KARUS kiest er voor om samen te werken met alle netwerkactoren van Het PAKT en RADAR. Dit vormt het uitgangspunt om de eigen expertise en ambitie te verenigen met de public health ambitie. Zo bouwen we samen aan de toekomst van toegankelijke geestelijke gezondheidszorg.