Karel Vandesteene, zorgmanager, over de HIC-monitor in Vlaanderen

HIC, het High & Intensive Care-model, waaide enkele jaren geleden over uit Nederland. Intussen zijn er negen psychiatrische ziekenhuizen mee aan de slag in België, waaronder het psychiatrisch ziekenhuis Karus op campus Melle. 

Vorig jaar werd de HIC-monitor, een modelgetrouwheidsschaal, in Vlaanderen gelanceerd. Intussen is de eerste audit achter de rug, kan er geëvalueerd worden en expertise gedeeld worden via het lerend netwerk. 

Karel Vandesteene, zorgmanager bij Karus en hoofd van het lerend netwerk rond HIC, gaf naar aanleiding van die opstart aan Zorgnet-Icuro een interview over de HIC-monitor, de HIC-audits en de werking binnen een HIC-afdeling. 

Lees hierover meer in dit artikel op pagina 4
 

Meer over de High Intensive Care afdeling

De High Intensive Care afdeling is een nieuwe gesloten crisisafdeling en is gestoeld op een model voor kortdurende klinische opname in de geestelijke gezondheidszorg, een gedachtegoed dat door diverse Nederlandse GGZ-partners gezamenlijk ontwikkeld is en verder ontwikkeld wordt in België

Het is een antwoord op de behoefte in de samenleving om mensen die in ernstige psychiatrische nood verkeren goed en menswaardig op te vangen en te behandelen, in een omgeving waar veiligheid en bescherming gecombineerd wordt met respectvolle zorg en behandeling.

Centraal daarin staat het terugdringen van dwang en drang met aandacht voor het herwinnen van de eigen regie van de zorgvrager.