Artsen aan het woord: Dr. Jeremy Verbeke
Kan je even jezelf voorstellen?
“Ik ben Dr. Jeremy Verbeke, psychiater en sinds 1 april 2023 ook medisch directeur van KARUS vzw. Mijn expertise is vooral gericht op angst- en stemmingsproblematieken en in zekere mate ook crisiszorg, waar ik jaren in heb gewerkt tot aan de fusie.
Ik heb verschillende trajecten bewandeld in mijn carrière, van kortdurende algemene psychiatrie, dagcentrum en crisiszorg, tot uiteindelijk de afdeling angst- en stemming Lavi, waar ik beleidspsychiater ben. Samen met mijn collega’s binnen A&S hebben we ook het Dagcentrum Angst & Stemming vormgegeven zoals het nu bestaat en waar verschillende psychotherapeutische programma’s lopen.“
Welke evolutie merk je de laatste jaren op bij de zorgvragers?
“De laatste jaren, die periode overlapt wel met de COVID-periode. Voor mij is dat uiteraard vanuit het perspectief van angst & stemming. Ik merk dat de gemiddelde leeftijd van de zorgvragers daalde, waardoor er veel meer mensen rond de leeftijd van 20 jaar in (dag)opname waren, ook in de volwassenzorg. Ondertussen lijkt deze trend minder acuut en gaan de mensen terug in het ritme van het gewone leven. Maar dat roept wel vragen op: waarom zochten ze juist hulp in deze periode? Hadden ze meer tijd om stil te staan bij de noden of problemen, of waren deze meer aanwezig? We moeten aandacht blijven geven aan de jongeren.
Ook ontwikkelingsstoornissen zoals autisme komen meer op de voorgrond. Hierbij kan je je de vraag stellen: zijn er effectief meer mensen met autisme? Is er sprake van overdiagnose? Zijn er kenmerken die we als normaal moeten beschouwen? Mensen doen ook meer en meer aan zelfdiagnose, wat ook de nodige valkuilen met zich meebrengt.
Daarnaast is er een zorgwekkende evolutie in de omgeving van de zorgvrager: mensen hebben vaak problemen met huisvesting, geen daginvulling... Als ze sociaal geïsoleerd zijn of geen stabiele thuissituatie hebben, is het moeilijk om aan zelfontwikkeling te doen. Dit is een evolutie waar we tot op vandaag geen pasklaar antwoord op hebben en dat het herstel niet bevordert.”
Hoe zie jij de toekomst van de geestelijke gezondheidszorg?
“In een ideaal scenario ligt de focus op de zorgvrager, onafhankelijk van de financiering. Via multifunctionele trajecten kunnen we zorg op maat aanbieden met de expertise die in KARUS aanwezig is, van de psycholoog tot de ergotherapeut.
Maar ook de continuïteit speelt hierbij een cruciale rol: het moet een aaneensluitend proces zijn, van opname tot thuiszorg, binnen de context en samen met de context.
De toekomst zal zeker een uitdaging zijn. Er zullen steeds verschillende actoren en visies zijn die verrijkend kunnen zijn, maar ook beperkingen met zich kunnen meebrengen.”
“Het is vooral belangrijk dat we als KARUS zoveel mogelijk vorm geven aan de toekomst
om er in de toekomst ook te kunnen staan.”